Beély Gábor

 

SKODA - BLUES
avagy találkozás a jövő zsarujával

 

Na indulás! Gyerünk, egyetlen autócskám! Ne vacakolj! Te még csak 25 vagy, én 41, mégis első szóra indulok. Egy óra alatt, péntek délután kettőkor 50 km-t Margit hídon át? Ez érdekes lesz, na mindegy.

Mi is lesz a mai szerkesztőségin? Ja igen! Rovatfelelősök, kétlapnyi rovattükör. Megvan, csak nincs leírva. Majd E-milen elküldöm. Hogy te milyen hülye vagy Opel létedre! Hát hol előzöl? Lassításra kényszerítesz? Hát nincs nekem elég gondom a gyorsítással?

Nyugati tér, micsoda beton-giga-mega monstrum. Jövendő szociológiai vizsgálatok helyszíne, tanulmány címe: "A Pláza-tudat kialakulása. Második emelet, mint az elsődleges szocializáció színtere." Hát indexelj, Te nagyon okos! Atyaég, mi van itt!

Jó, már csak kijutok ebből a dzsumbujból. Moszkva tér, itt jobbra. A Hűvösvölgyin már jobban lehet haladni. Hopp! Ez sárga volt! Na nyomjunk oda egy kicsit, és a következőn meglesz a színzöld. De mi ez? Miért piros? Nem, lassítani már nincs idő! Gyerünk! Mi volt ez? Egy rendőrautó! Ha szabályosan elindul, belém jön. Egyenesen indult volna, most kikanyarodott utánam. Na, most mi lesz. Mellém ér, vuúúúúúú.... Sikít egyet a sziréna, leintenek. Mellékutca jobbra, higgadtan, csak nagyon higgadtan... . Te jó ég! Amerikában ilyenkor már rég a motorháztetőn lenne mind a két kezem. Kiszállnak, én is. Ketten vannak. Felmérjük egymást. Egy idősebb, és egy fiatalabb. Igen, úgy látom ez a főnök. Huszonhét-huszonnyolc lehet. Ez jó! Első látásra akár szimpatikusnak is mondható. De ilyen után ő nem fog engem annak tartani!

Intett a társának, beültek az autójukba, és sietősen besoroltak a forgalomba. Nincs büntetés, csak tanulság. De mi mentett meg? Az őszinteség, a megbánás, az önvád? Igen, illetve is. A dolog akkor fordult a javamra, amikor szóba hoztam a Civilegyetemet!

Te jó ég! De hisz akkor én találkoztam a jövő zsarujával!!!