Madanmohan Rao

 

A telemedicína már ma is valóság.

 

A himlő 1986-ban, Földről történő hivatalos kiirtása a világ legnagyobb közegészségügyi sikertörténete. A második - és sokkal kevésbé ismert - siker pedig az információs technológia és a telekommunikáció használata volt a korai 90-es években Nyugat-Afrikában, a folyami vakság leküzdésében.

Szenzorok, telefonvonalak, műholdas összeköttetések, számítógépek segítségével követték a halálos feketelégy lárvák fejlődését a 11 nyugat-afrikai országot átszelő Volta folyó mentén, 50000 kilométer hosszan.

"Ma a kommunikáció és az információs technológia, mint például az Internet a világ összes táján a nemzeti egészségügyi infrastruktúrák fontos részévé vált" - mondta Dr. Salah Mandil, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO informatikai igazgatója. Argentínában, Buanos Airesben rendezték meg a Nemzetközi Telekommunikációs Unió Második Telemedicína Szimpóziumát a fejlődő országok számára.

 

 

Multidiszciplináris megközelítés

 

Az egészségügyi kiadások az egész világon növekedő tendenciát mutatnak, miközben az információs technológiák és a telekommunikáció költségei egyre csökkennek. A kormányok a kiadások lefaragására kényszerülnek, a szolgáltatások árát megfizethető szinten kell tartsák, és az egészségügyi szektor, illetve a telekommunikációs szektorokat is privatizálniuk szükséges.

"A telemedicína rendszerekben azon kihívásoknak kell megfelelnünk, hogy úgy hasznosítsuk az új technológiákat és irányító modelleket, miközben biztosítjuk a magas színvonalú egészségügyhöz történő egyenlő hozzájutás esélyét" - mondta Mandil.

A telemedicína multidiszciplináris megközelítést kíván, telekommunikációval, információs technológiával, orvosi szakértőkkel, gyakornokokkal, kórházakkal, felszerelés-ellátókkal, logisztikai vállalatokkal, kormányzati ügynökségekkel, társadalmi munkásokkal, egyetemekkel. Számos technológia, így a rádió, analóg földi vonalak, e-mail, Internet, ISDN, műholdak és tele-szenzorok is helyt kapnak.

A telemedicína rendszerek az információs és kommunikációs technológiákat számos módon hasznosítják: az egészségügyi rendszerek adminisztrációjában és menedzsmentjében, a klinikai adatok tárolásában és transzferjében, a járványok ideje alatti felmérésekben, az orvosi irodalom publikációjában és kikeresésében, az egészségügyi dolgozók, tanulók, illetve az állampolgárok oktatásában és képzésében.

 

 

Előnyök

 

Elméletben a telemedicína óriási előnyöket és megtakarításokat kínál az orvosokhoz történő utazási idő csökkentésével, az orvosi ellátáshoz történő gyorsabb hozzájutással (különösképp vészhelyzet esetén), az egészségügyi források hatékonyabb felhasználásával, illetve a dolgozók gyakorlatának és tudásának fejlesztésével.

Például a Mexikóvárosban és Chiapas tartomány külső területein található kórházak műholdas összeköttetésének megvalósításával a szükségtelen beutalások 60 százalékából adódó költségeket sikerült megtakarítani. A franciaországi rákkal kapcsolatos forrásokat Tunéziából műholdas kapcsolat során vették át. Zambiában munkájuk során a Lusakai Egyetem egészségügyi kutatói rendszeresen használják az e-maileket, egy argentínai alzheimer kórról szóló konferencia pedig sokkal hatékonyabbra sikeredett az Internetes részvétel lehetővé tételével. Számos esetben mentett már életet a Net, erről Kínától Törökországig számos feljegyzés tanúskodik.

 

 

Orvosi irodalmak és adatok

 

Bár a Web még nem alkalmas a valós idejű, szélessávú átvitelre, melyre a távdiagnosztikai videokonferenciák megvalósításához lenne szükség, már most is igen jelentős előrelépés történt az egészségügyi irodalmak publikálása, kikeresése, valamint az adatok, képek átvitele és archiválása területein.

"Az információ szétosztásának funkciója, amely az Internet hozzáféréssel a fejlődő országokban is növekszik, a telemedicína alkalmazási területeinek talán legfontosabbika" - mondta Heather Hudson, aki a "Globális Kapcsolatok: Nemzetközi Telekommunikációs Infrastruktúra és Politika" szerzője, valamint a kanadai Nemzetközi Fejlesztési Kutatási Központ (IDRC) koordinátora.

Peruban, 1998-ban indították útjára a Caduceus Projektet, melynek célja egy spanyol nyelvű természetgyógyászati információs rendszer létrehozása volt az Interneten.

A számítógépes hálózatok Ukrajnában pedig már a csernobili katasztrófa 700000 áldozatának felügyeletében segítenek. Szintén Ukrajnában, a Számítógépes Gyógyászati Szövetség indított útjára Web alapú telemedicína projekteket (http://www.uacm.citua.net), amelyek három nyelven, ukránul, oroszul és angolul kínálnak hozzáférést az online egészségügyi információkhoz.

Európában is vannak online gyógyászati források, mint például az EuroTransplant, amely a szerv-, szövet- és sejttranszplantációk kordinálását végzi. Egy UkrMedNet névre elkeresztelt hálózaton keresztül pedig összekötötték az orvosi egyetemeket, illetve kutatóintézeteket.

"A Net segítségünkre volt egészségügyi rendszerünknek a világ információs terébe történő integrálásában" - mondta Dr. Oleg Mayorov, az Ukrán Egészségügyi Minisztérium egészségügyi informatikai főtanácsosa.

Az online akadémiai irodalom és a távoktatási rendszerek egyre fontosabb elemekké válnak az egészségügyi oktatási rendszerekben. A Net növekvő lehetőségeit az olyan források rendezésével is egyre inkább ki lehet használni, mint például a Telemedicínai Információcsere (www.telemed.org) vagy a Telemedicine.com (www.telemedicine.com) oldala.

Bár számos fejlődő ország egészségügyi szektora számára a web alapú adatbázisok messze vannak, az e-mailes levelezőlisták és e-mail alapú adatbázisok megoldást jelenthetnek.

"Például a 49 afrikai ország közül legalább 38-ban használják az e-mail szolgáltatást az egészségügyi szektorokban" mondja Dr. Mandil a WHO-tól. A világ telemedicinás forgalmának több, mint 80 százalékát az adattárolók lekérdezésének forgalma teszi ki - monja.

Az egyik legnagyobb siker az e-mail alapú medikai szolgáltatások körében a SatelLife- Ez a massachusettsi nem kereskedelmi szervezet egy alacsonyan keringő műholdon, a HealthSat-2-n keresztül nyújt adatbázis-elérthetőséget a fejlődő országok számára.

A HealthNet e-mail szolgáltatása (www.healthnet.org) irodalmat, összefoglalókat, szakértői véleményeket, rendezvényekkel kapcsolatos információkat és számos területen vitalehetőséget is kínál, mint például a kardiovaszkuláris egészségügyi fórum, a ProCor, mely 51 ország egészségügyi szakembereit tömöríti.

A HealthNet-et mozambiki, tanzániai és ugandai égési sérülésekkel foglalkozó sebészek is használják és az elsősegély nyújtási technológiákat vitatják meg a hálózat segítségével.

A Latin-amerikai Egészségvédelmi Kapcsolat program Peru, Nicaragua és Spanyolország szakértőinek nyújt lehetőséget e-mail alapú párbeszédre és dokumentumok hozzáférésére.

 

 

Mozgató Erők

 

A telemedicína fontosságának növekedése az ITU által, 1997-ben Portugáliában szervezett Első Világ-Telemedicínai Szinpózium a Fejlődő Országok számára elnevezésű találkozón került felismerésre. Az ITU és a WHO a témával foglalkozó csoportokat hozott létre és a magányszférával közösen indulóprojekteket kezdeményezett. A múlt évben az ITU megjelentette a "Telemedicína-jelentés és a fejlődő országok" című munkáját.

A Midjan Csoport, amely az Európai Egészségügyi Telematika Obszervatórium része (www.ehto.be) a fejlődő országok számára (pl. Dél-Afrika, Szenegál) nyújt európai telemedicína szolgáltatásokat. Az Obszervatórium ötnyelvű site-jai Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Finnországban találhatóak.

A szatellit-konzorciumok, mint pl. az Intelsat és az Inmarsat is számos telemedicína projektben vesznek részt. De más telekom és datakom projektek is vannak, pl. az AT&T Africa ONE és a Project Oxygen. A WorldSpace-nek három föld körüli műholdja, az AsiaStar, az AfriStar és a CaribStar a digitális audió kapcsolatot teszi lehetővé a fejlődő országok számára.

A nemzetközi nem kormányzati szervek, mint pl. a Progresszív Kommunikációk (www.apc,org) olcsó Internetes megoldásokat kínálnak a nem kereskedelmi célú felhasználásra a fejlődő országokban. Az IDRC Akácfa elnevezésű projektje (www.idrc.ca/acacia) ilyen típusú Internetforrásokat biztosít az afrikai országok számára.

1995-ig a legtöbb telemedicína projekt során fejlett és fejlődő országok közötti kooperáció zajlott, de a Net egyre több dél-dél együttműködést tett lehetővé az utóbbi években.

 

 

Projektkihívások

 

Számos telemedicína kezdeményezés világszinten indult be, de jónéhánynak bizonyos területeken kihívásokkal kellett szembenéznie, mint például a telemedicína klinikai és költség hatékonyságának mérése, illetve használt eszközök, nyelv és minőségirányítási mechanizmusok normáinak és standardjainak kidolgozása.

A beteg adatainak védelmét szolgáló telemedicínai tapasztalatok jelentéseinek és dokumentációinak kialakítása szintén fontos összetevő. Az infrastruktúra hiánya szintén számos esetben szült problémákat.

Egy ambíciózus teleradiológiai tapasztalat megvitatására - amelyben interaktív diagram számára képi eszközöket és 'telekurzorokat' alkalmaztak - a Mauritius Telecom kezdeményezésére került sor.

"Az effektív telemedicína elérése érdekében növelni kell az információs technológia felhasználását, hogy ezzel is javítsuk a számítástechnikai képzettséget. A telemedicinás rendszereket a tradicionális munkakörnyezetbe kell integrálni. Megfelelő képzést és a szakemberekkel történő ellátottságot is biztosítani szükséges" - mondta.

Dél-Korea a helyi, farm és halgazdaságokbeni egészségügyi központok számára hozott létre műholdas és Internetkapcsolatot a szöuli Nemzeti Egyetemi Kórházzal és a Koreai Egyetemi Kórházzal.

"De ilyen szolgáltatásokat nem az egészségügyi biztosítási rendszerek finanszíroznak. Az sem volt tiszta, hogy miként viszonyulnak majd az orvosok és a kórházak az ilyen fajta szolgáltatásokhoz" - mondta Sung-ok Lee, a Koreai Kommunikációs Minisztérium informatikai igazgatója.

Az argentínai Cordoba város kórházai tele-radiológia céljából az Internet és az Intranet elegyét használják az ún. ARGONAUTA szolgáltatás igénybevételével. (http://tm.tm.conae.gov.ar) A projekt alkotói szerint a fő kihívást az egészségügyi protokollok, különösen azok inter-regionális, illetve globális rendszerekhez történő integrációja jelentette.

 

Jogi, kulturális és politikai témák.

Bár a webes orvosi irodalom mennyisége gyors tempóban nő, számos szakértő arra figyelmeztet, hogy a publikált anyagok hitelességi, megbízhatósági és copyright felülvizsgálaton kell átmenjenek.

A telemedicína a tradicionális orvosi gyakorlat és csatornák kiegészítője és nem helyettesítője lehet, bár számos orvos veszélyeztetve érzi magát az új technológia alapú megközelítéstől. A jogi kérdésekről, pl. a határokon keresztüli kommunikációról nem könnyen hozható döntés.

A megfizethető egészségügyi ellátáshoz történő hozzájutás alapvető emberi jog, de ügyelnünk kell a városi és vidéki területek, a fejlett és fejletlen országok, illetve az angol és nem angol nyelvű államok közötti "digitális megosztottság" növekvő szakadékára.

A telemedicínai projektek fenntarthatósága - számos közülük nem jut túl a kezdeti szakaszán - igen fontos, és oda kell figyelni az ilyen projektekbeni privát szektor részvételének biztosítására.

A telemedicinás technológiák és szolgáltatások területén egy újabb növekvő iparág jön létre. Például a Vision Technology Group Bogotában, Kolumbiában az Internetes, műholdas és kiegészítő tele-radiológiai szoftvereket kínál, és tevei között szerepel a szolgáltatások további Latin-amerikai országok számára történő kiterjesztése.

Tehát sok ország abban a helyzetben van, hogy telemedicinás szakértelmét exportbevétellé konvertálja, de a határokat keresztező ilyen kereskedelem figyelése és rendszabályzása nehézségekbe ütközik.

 

 

A telemedicína Ázsiában

 

Az Interaktív Medikai Curriculum Projekt (www.hol.com.au/curriculum/index.html) egy fontos APEC projekt az on-line orvosi kooperáció teleoktatási területén.

Indonéz, maláj, Pápua Új guinai, kínai, japán, Fülöp szigeteki, thaiföldi, dél-koreai és amerikai orvosi iskolák együttműködése zajlik ebben az interaktív orvosi tananyag elektronikus továbbítását lehetővé tévő rendszerben - mondja Anne McLennan projektvezető.

A HealthNet e-mail szolgáltatása 1995 óta Nepálban is elérhető. Az ilyen, megfelelő orvosi szakértelem hiányával és szokatlan lakossági eloszlással bíró ország számára, mint Nepál a megoldást az egyszerű telemedicinás megoldások kínálhatják, pl. az olcsó számítógépek és a szöveg alapú e-mail - mondja Dileep Agrawal, kathmandui ISP Worldlink Communications elnöke.

Vállalata a kórházak számára kínál számítógépeket, illetve képzést biztosít egészségügyi szakemberek számára az e-mail, és az Internetes megbeszélésekhez vitacsoportok létrehozása tárgykörében.

Bhutánban többcélú közösségi teleközpontokat hoznak létre, amely a bostoni Nemzetközi Orvosi Központ kezdeményezése nemzetközi donorok anyagi támogatásával.

Indiában a Telekommunikációs Minisztérium jövő évtől telemedicinás projekteket indít - mondja P.K. Agarwal az új-delhii Telecom Mérnöki Központtól.

Indiában számos első-generációs web oldal foglalkozik homeopátiával, amelyeket vállalkozók indítottak, bár az Internet-alapú telemedicína még mindig embrionális állapotban van.

A telemedicína egyik legszebb példája Ázsiában Jordánia esete.1997-ban telekommunikációs mérnökök, szívspecialisták és két fontos kórház megalapította a Jordán Szívverés nevű teleradiológiai szolgáltatást, hogy ezzel csökkentsék a szívbetegek kezelési idejét, amely az ország halálozási mutatójának 45 százalékáért volt felelős.

Az ammáni szívspecialisták műholdon, földi vonalakon, Interneten kapják meg és diagnosztizálják a kórházak, vállalatok, szállodák, szabadidőközpontok, mi több a Jordán Királyi Légitársaságtól érkező EKG-ket.

Ezek a kezdeti projektek bizonyítják, hogy csökkenthetőek a kiadások, és számos esetben jobb szolgáltatás biztosítható. Mindemellett a vállalat is egyre nyereségesebb - mondja Dr. Khalil Zayadin, a Jordán Szívverés-től.

Ez a szolgáltatás az Internet segítségével egyéb öböl menti országok számára is elérhető, és kérések érkeznek olyan európai országokból is, mint Németország. Sajnos az Egészségügyi Minisztérium illetékesei nem igazán tanúsítanak érdeklődést a projekt iránt.

"A közegészségügyi szektorok a fejlődő országokban korlátozott forrásokkal és még inkább korlátozott víziókkal bírnak. Az információs és kommunikációs technológiákat drágának nyilvánítják - pedig egy fejlett technológia alkalmazása néha az egyetlen gazdaságilag életképes megoldás" - mondja Zayadin.