A Stratégiakutató Intézet és az
UltraSmart Media Kft és a
MediaTechnology.Zrt.
projektterv javaslata:
 

Kormányzati és önkormányzati internetes televízió csatorna,
továbbá tartalomszolgáltató tudáscsatorna

A javaslat legfontosabb elemei:

Összefoglalásként:
a kormányzati és/vagy önkormányzati televíziós csatorna és a tartalomszolgáltató tudáscsatorna a jövő médiája, az önkormányzás továbbfejlesztése, interaktív helyi tudásportál és egyben társadalomszervező központ.


A fejlesztés, avagy a projekt tartalma

A televíziózás és az internet evolúciója fordulóponthoz érkezett: összeértek.

Jogos tehát a kérdés: TV online?

Igen, ez ma, 2009-ben már nem lehetetlen: az interneten közzétehetők, archiválhatók és kereshetők is a TV műsorok.

Kiket lehet így elérni?

Minden országban az aktív, véleményformáló, önállóan informálódó és döntést hozó választópolgárok internetes „lefedettsége” már eléri, vagy megközelíti a 80-90%-ot. Szinte minden közéleti ember, képviselő, köztisztviselő, értelmiségi és vállalkozó ma már szinte kivétel nélkül internethasználó.

És a minőség?

Ha a televíziós minőséget eléri vagy akár meg is haladja az online videótartalom minősége, mi csak akkor beszélünk online tv-ről. Minden más - gyengébb minőségű - videoszolgáltatás (például Youtube és hasonlók) nem televíziós szintű szolgáltatást biztosítanak, ezért nem válthatják ki a hagyományos megoldású tv-csatornákat (ráadásul ezen oldalak tartalmi felépítése sem erre szolgál).

Milyen módon sikerül elérni televíziós minőséget a neten?

Az UltraSmart Kft. saját fejlesztésű és jogtulajdonú technológiája a VirtualSat™ rendszer. Ez országos, HD minőségű médiaszerver hálózat, mely televíziós anyagok internetes közzétételére szolgál, minőségromlás nélkül.

Mit nyújt, miben új a VirtualSat™ rendszer?

Mint a nevéből is sejthető, rendszerünk azt feladatot oldja meg, amit műholdak felhasználásával végeztek el eddig: televíziós műsorok eljuttatását a nézőkhöz magas minőségben. Ugyanazt a digitális televíziós tartalmat, ugyanabban a magas minőségben juttatjuk el bárki számára, de valós műholdhasználat nélkül, internetes technológiánkkal.

A VirtualSat™ milyen egyedi megoldásokkal teszi lehetővé ezt a minőséget?

Mi nem hagyományos internet-szervereket és szoftveres videotömörítési módszereket alkalmazunk. Egyedi építésű médiaszervereink az országos optikai gerinchálózatra közvetlenül kapcsolódnak. Saját fejlesztésű elektronikáink és hardveres tömörítő rendszerünk gondoskodik a kockásodás- és tömörítési hiba mentes, zajtalan, éles képről. Ezt a magas minőségű műsorjelet illesztjük televíziós portáljainkba. A mi videóinkat teljes képernyőre nagyítva is nézheti, mintha egy tv-képernyőt nézne! Ha notebook-ján PC-jén van másodlagos monitorkimenet vagy videokimeneti csatlakozó, akkor LCD- vagy Plazma TV-re is élvezheti a látványt. Ezt egy hagyományos internetes videónál nem érdemes megtennie, de a VirtualSat™ minőséggel közzétett online műsorok esetében igen!

A felhasználó oldalán szükséges valamilyen speciális hardver vagy szoftver, ha a VirtualSat™ technológiájú televíziós oldalakat kívánja nézni?

Nem szükséges. Bármely szokásos internetes böngésző (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera stb.) megjeleníti tartalmainkat, mindössze az adobe flash-plugin megléte szükséges (ez a gépek 98%-án automatikusan már telepítve van). A legolcsóbb, 1 Mbit-es szélessávú elérés (ADSL, kábelnet, Wi-Fi vagy 3G) már lehetővé teszi az online tv portáljaink zavartalan elérését. A fentiekből látszik, hogy a mi IPTV-s megoldásunkhoz semmilyen set-top-box vagy célhardver sem kell, azaz az Ön meglevő internetes PC-je is változtatás nélkül elegendő.

A VirtualSat™ szerverrendszer mennyi műsort képes tárolni vagy közzétenni?

Magyarországon az országos gerinchálózati központban elhelyezett digitális tárrendszerünk kapacitását úgy skálázzuk, hogy a portálokon publikált műsorokhoz mindig biztosítsuk a szükséges terrabyte-mennyiséget. Nem jelent problémát egy-egy egész régió összes napi hírműsorának, magazinműsorának, testületi üléseinek stb. teljes terjedelmű közzététele, akár évekre visszamenőleg is.

Hol érhető el, milyen területeken „fogható” egy VirtualSat™ rendszerrel közzétett online tv műsor?

Bárhol a világon. A jelenlegi rendszerünk a teljes Kárpát-medence térségében és Európában biztosítja a nagy sávszélességű lefedettséget, így minden magyarlakta területen is. Ugyanez a feltétel a világ más országában is elérhető. Ezáltal bármely település online televíziója, s tudáscsatornája országosan és nemzetközileg is nézhető lesz. Ez hagyományos kábeltelevíziós módszerekkel nem lenne elérhető vagy pedig műholdcsatornát kéne igénybe venni nagyságrendekkel nagyobb, önkormányzatok által vállalhatatlan költségért.

A VirtualSat™ rendszer milyen www-címen érhető el?

Bármilyen új vagy meglévő domain-név vagy www-cím alá tudjuk illeszteni háttérrendszerünket, azaz élő kormányzati, vagy önkormányzati/települési, vagy tartalomszolgáltató oldalakba is beágyazható az új szolgáltatás, ahogy Ön kéri.

Egy hagyományos városi tv műsorai hogy kerülhetnek fel egy VirtualSat™ rendszerű televíziós portálra?

Az adott városi tv stúdiójába telepítünk egy végponti videoszerver-rendszert, mely a naponta elkészülő műsorokat hardveres kódolással feldolgozza (híradókat, magazinműsorokat, stúdióbeszélgetéseket stb.) és automatikusan továbbítja a televíziós portálra a megfelelő műsorrovatba. Külön személyzet vagy manuális munkavégzés a stúdióban ehhez nem szükséges, minden folyamatot a távfelügyelt, automatikus rendszerünk végez.

Ezzel a megoldással kialakul egy televíziós archívum is?

Igen. A VirtualSat™ rendszer minden közzétett műsort időkorlát nélkül tárol és lehetővé teszi visszamenőleges megtekintését is. Így nem csak a friss műsorokat lehet nézni (mint egy hagyományos kábel tv-s adás esetén), hanem szabadon böngészhető minden korábbi adás is. Az archívumban a böngészést a portál metakereső rendszere segíti, mely kiválogatja a videókat műsortípus, dátum vagy akár az érintett témák, nyilatkozók vagy kulcsszavak alapján.


A megvalósíthatóság

Ez a digitális kommunikációs beruházás – akár az eddigi fejlesztések folytatásaként – lényegesen olcsóbb, mint bármely hagyományos kábeltelevíziós vagy stúdiófejlesztés.

A világ bármely államában két fejlesztési szituáció adódhat:

Az első esetben igen rövid átfutási idővel (optimálisan két hónap alatt) kialakítjuk azt a stúdióoldali infrastruktúrát, mely a műsorok digitális konverzióját, feltöltését végzi. Ezzel egy időben elkészítjük a televíziós portál szoftverstruktúráját és egyedi dizájnját úgy, hogy az a meglevő országos VirtualSat™ infrastruktúránkat felhasználva lehetővé tegye a megrendelő részére a portál üzembe állítását. Ettől kezdve a Megrendelő már online televízió csatornával állhat az érdeklődő nézők elé.

A második esetben a fentieken túl kialakítunk egy teljesen digitális, hatékony tv-stúdiót. Ennek átfutási ideje is igen rövid, két-három hónap. Ebben már van tapasztalatunk és igen jól működő referenciánk vannak

Mi jellemez egy ilyen átgondolt és költségtakarékos stúdiót?

Látszólag a fenti tényezők magas költségű tételeknek tűnnek. Pedig épp a nagy létszámú, félig analóg technikájú tv-k kerülnek sokba.

Magyarországon például a városi Érd Tv működésének négy éve már bizonyította a hatékonysági becsléseinket:

Ha Ön megrendelőként országa, régiója vagy települése számára hasznosnak tartana egy televíziós gyártóstúdiót, mely online tv-ként is megjelenik, akkor pontos költség- és hatékonysági számításokkal bemutatjuk, hogy mely megoldás a települése számára a leginkább célszerű. Bátran tesszük ezt, mert minden projektet saját fejlesztésű rendszerekből, alvállalkozók/megoldásszállítók igénybe vétele nélkül vitelezünk ki.


Kommunikációs és politikai előnyök

Minden országban vagy régióban, vagy városban célszerű egy rendszeres, friss, internetes tartalmi felület kialakítása, mely kontrollált és professzionális kommunikációt biztosít a közügyek kapcsán, minden fél nyílt részvételével.

Ez a megoldás különösen a kis önkormányzatoknál és a kistérségeknél jelent alapvető változást a helyi infokommunikáció és helyi információs társadalom kiépítésében (széleskörű kapcsolatépítés, önkormányzati működés, közszolgáltatás szervezés, stb.)

Az egyik legfontosabb talán például az önkormányzati testületi ülések televíziós közvetítése: ez sok helyen nem valósul meg, vagy csak egyszer kerül adásba olyan időpontban, amikor sokan munkában vannak, így nem látják az élő közvetítést. Interneten közzétenni egy több órás műsort igen komoly hardverhátteret és tárkapacitást igényel, a szokásos video-megosztók gyenge minőségben és csak maximum 10 perces anyagot engednek vetíteni. A VirtualSat™ rendszerrel kialakított televíziós portáljaink lehetővé teszik akár több órás testületi ülések felvételének teljes egészében való közzétételét is. Jelenleg Magyarországon is csak a www.erdtv.hu portálunkon látható csak teljes hosszban testületi ülés az interneten (Ez az Érd Megyei Jogú Város közgyűlése).

Kommunikációs előnyeit tekintve az online tv üzleti és politikai szempontból óriási presztízs értékkel rendelkezik: erős, professzionális szervezeti működést sugall. Fogyasztói-pszichológiai megközelítésben pedig a néző fizikailag sokkal közelebbről (30-80 cm-es távolságból), kevesebb kommunikációs zaj mellett, éppen ezért jóval adaptívabb módon tekintheti meg a műsorokat, és a bennük közvetített társadalmi-kulturális üzenetet, mint a klasszikus televíziózás útján.

Az általunk biztosított, magas kvalitású online tv tehát számos tekintetben előmozdítja a kormányzat, az önkormányzat, ill. a televízió egyoldalú közléseinek hatékonyságát, felszabadítva az információ-áramlást a térbeli és időbeli korlátok alól, hiszen ugyanakkor megteremti a kétoldalú kommunikáció lehetőségét a kormányzat-önkormányzat és a lakosság között, ami többek között az e-demokrácia előszobájának is tekinthető.

Egy-egy országban vagy térségben ugyanakkor létrejöhetnek a különböző internetes televíziós tudáscsatornák, amelyek a tudásalapú gazdaság- és társadalomfejlesztés végigvitelében jelentős szerepet játszhatnak. A tudáscsatornák egyúttal tudásportálok vagy akár e-piacterek is.

A település image-építésében rendkívüli előnyt jelent egy, a világon bárhol megtekinthető online televíziós oldal. A polgármester a külföldi testvérvárosi partnerének e-mailben elküldheti a helyi oldal címét és a távoli barát, partner máris teljes vizuális portfóliót láthat!

Az online televízió csatornán mindenhol egy vagy több tudáscsatorna indítható. Ez lehet gazdasági, közigazgatási, oktatási vagy kulturális csatorna, amely minden nap vagy hetente több napon át jelentkezhet. Minden ilyen tudáscsatorna segíthet befektető, beruházó partner felkutatásában, vagy egy innovációs park projektekben szintén sok előnyt jelent egy online tv.

Több európai uniós országban, ahol nagy a települési önkormányzatok száma (például Franciaországban), ott kiemelten fontosnak tartják ennek az internetes média megoldásnak a valóra váltását. Az Európai Parlament helyi közmédiát érintő határozata támogatja az internet és a közmédia integrált kapcsolatát, s ezért ezt a fejlesztési irányt beemelték a pályázati rendszerekbe. Ez a javasolt megoldás a műszaki-technikai feltételek teremtését központosítja és integrálja, az infokommunikációs tartalmakat viszont helyivé és ez által megvalósíthatóvá teszik.


Összefoglalásként: mit ajánlunk?

A Stratégiakutató Intézet, az UltraSmart Média Kft. és a MediaTechnology Zrt. azt ajánlja, hogy kidolgozza az adott ország, régió vagy település és térsége számára a kormányzati és/vagy önkormányzati internetes televízió projektet, és ennek részeként, vagy ettől függetlenül a tartalomszolgáltató tudáscsatornákat.
Az eddigi internetes és kábeltelevíziós fejlesztések folytatása érdekében elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt.
Ennek alapján a kormányzat, az önkormányzat (és/vagy a térségi társulás) számára kedvező feltételek mellett megvalósítja a fejlesztést, végül pedig – ha erre igény van - a helyi média szakemberekkel közösen műszakilag működteti a televíziós csatornát.

(A felsorolt lehetőségek megvalósítása érdekében többféle gazdasági-jogi konstrukció dolgozható ki.)


Elérhetőségek:

Stratégiakutató Intézet:
e-mail: intezet@strategiakutato.hu; vargacs@strategiakutató.hu
UltraSmart Media Kft:
e-mail: peter.hersics@ultrasmartmedia.hu