FELHÍVÁS

az “eHungary’” program elkészítésére és megvalósítására

 

Az EU Bizottság 1999. december 8-án közzétette “eEurope: Információs Társadalmat mindenkinek” kezdeményezését, amelynek célja:

A Bizottság e politikai kezdeményezés jelentoségét az egységes európai piac és az euró rendszer kialakításához hasonlítja és azt az Európai Unió részérol a globalizáció kihívásaira adandó, a következo évtizedre szóló gyakorlati stratégiai válaszának tekinti.

A Bizottság szándéka szerint “ezeknek az erofeszítéseknek ki kell terjedniük a csatlakozó országokra is”.

Ezt a lehetoséget hazánk sem hagyhatja figyelmen kívül! Az EU-hoz csatlakozni kívánó Magyarország hathatós és történelmi léptéku lépéseket kell tegyen a program gyakorlati megvalósítása érdekében. Csak ezáltal oldhatjuk hátrányainkat és számolhatjuk fel azokat a hiányosságokat, amelyek gátolják sikeres integrálódásunkat az “új gazdaságba”.

Mi, a Stratégiakutató Intézet által szervezett “Globalitás – tudástársadalom - lokalitás” konferencia résztvevoi a következo felhívással fordulunk a tudományos és politikai közélet szereploihez, a magyar értelmiséghez, a kormányzati szervekhez és az ország sorsáért felelosséget érzo minden honfitársunkhoz:

  1. Kezdeményezzük az Európai Unió Bizottsága által közzétett eEurope politikai kezdeményezéshez illeszkedo, európai uniós integrációnkat elosegíto eHungary akcióterv elkészítését.
  2. Tekintettel az Unió 2000. március 23-24-i lisszaboni rendkívüli csúcsértekezletére, valamint Günther Verheugen, az EU bovítéséért felelos fobiztosa februári magyarországi látogatására javasoljuk, hogy mindazok, akik rész kívánnak venni az akcióterv elkészítésében, 2000. január közepéig tegyék meg javaslataikat.
  3. A konferencián létrehoztunk egy koordinációs program-elokészíto munkacsoportot, amelynek alapveto feladata az akcióterv kidolgozásában résztvevo nem-kormányzati szakértok és szervezetek munkájának elosegítése és összehangolása.
  4. Munkacsoportunk vállalja, hogy a kezdeményezésünkhöz csatlakozókkal közösen elkészített szakértoi anyagokat és tervezeteket az illetékes kormányzati szervek rendelkezésére bocsátja a további közös tevékenység alapjaként.
  5. Felkérjük a kormányt, hogy az eEurope kezdeményezés akcióit hivatalosan vállalja fel és egyúttal felajánljuk aktív közremuködésünket az eEurope céljaival összhangban álló “eHungary” akcióprogram elkészítésében és végrehajtásában.
  6. Reményünket fejezzük ki, hogy az EU Bizottsága lehetové teszi Magyarország - és a többi csatlakozni kívánó ország - számára a lisszaboni rendkívüli csúcsértekezleten való részvételt, az “eHungary” akcióprogram hivatalos eloterjesztését, és támogatja annak gyakorlati megvalósítását.

 

Mindazok, akik az “eHungary” akcióterv kidolgozásában részt kívánnak venni, javaslataikat és elérhetoségüket legkésobb 2000. január 15-ig az alábbi számokon szíveskedjenek jelezni:

 

HÉA Stratégiakutató Intézet
2094 Nagykovácsi
Kolozsvár u. 17-19.
Fax: 26-389-088
E-mail: strategia@elender.hu

 

Fót, 1999. december 29.

 

A “Globalitás – tudástársadalom - lokalitás”
konferencia résztvevoi